EN | RO
Filter by location
View All Locations
Filter by designer
View All Designers

Aesop store in Sydney by Snøhetta architects

Location: Sydney
Source: Dezeen
Made by: Snøhetta
Published in: November 13 2019 / Beauty / Body Shops
Granite covers almost every surface inside this Sydney Aesop store, which architecture firm Snøhetta has designed to look like a rocky coastline.

Situated amongst the busy, shop-lined streets of Sydney's central business district, Aesop Pitt Street has been designed by Snøhetta to "slow down the pace of passersby".
"We sought to create a space that, though large in scale, still embodies the spirit and ambience of what Aesop is recognized for – a space of calm and reflection that allows one to focus for a moment on oneself," Peter Girgis, senior interior architect at Snøhetta, told Dezeen.

Granite has therefore been used to line almost every surface of the 250-square-metre store – Aesop's largest retail space to date – nodding to the appearance of coastal cliffs and the tranquil ambience associated with beachside settings.
The practice was also hoping that the extensive use of a single material would lend the store a sense of monumentality.

Images of stone quarries became a point of reference, along with Wrapped Coast – a 1969 installation that saw art duo Christo and Jeanne-Claude drape over 92,000 square metres of fabric over towering cliffs in Syndey's Little Bay suburb.
Vertical grooves have then been carved out of the stone walls to delineate rows of shelves, which openly display Aesop's products.

A block of silver metal also forms a huge sink where staff can test and demonstrate products for customers.


Towards the rear of the store there is an additional trio of singular basins, much like bathroom vanity cabinets, which are meant to create a "home from home" atmosphere where customers can have a more personalised experience selecting products.

A splash of colour is provided by a foliage-filled planter in the room's corner.
The store's entrance door is slightly set back from the outdoor pavement, a feature intended to allow shoppers a "moment to decompress" and acknowledge their transition into a calmer space.
Granite also covers this area and the store's facade, visually detaching the retail space from the area's surrounding sandstone buildings and the chaotic commercial streets.
Aesop, store design, amenajare spatii comerciale, design magayine, retail design, glamshops, Sydney, Snøhetta, architects, design spatii comerciale

You may also like: